pátek 11. prosince 2009

NErespektování pravidel APRS Morava

Už jsem se tady na téma NErespektování pravidel APRS jednou krátce rozepsal a musím to bohužel udělat znovu. Tedy mám tu potřebu to udělat. Proč? No, nechci se opakovat, ale je tady snaha vytvořit smysluplná pravidla provozování APRS, což je více než vhodné, protože bez pravidel bohužel ve všech skupinách, zavládne dřív nebo později anarchie. A mám ten pocit, že v rámci APRS se to už začalo projevovat. Na co narážím? Na intervaly TX pro jednitlivé DIGI, objekty, WX, mobilní provoz, ... Dal jsem si tu práci a projel prakticky vše, co je na Moravě aktivní na APRS. Čechy neřeším, to nechám na jiných. A zjištění nijak překvapující, dá se říct, že převažující část provozovatelů APRS je ta, která pravidla nerespektuje a TX interval je naprosto mimo dohodnutá pravidla. Prakticky nejoblíbenější interval DIGI a WX je 10 min.! Co to je za nesmysl? Proč? Tak to bylo dohodnuto? No nebylo, ale asi převáží něco jako potřeba, když jsem to vybudoval, ať to je vidět, nelépe 6x do hodiny. No jsou tady i jiní střelci než 10 min. TX, ale v menšině a to se dá vždy předpokládat. Navíc s Jirkou OK2BKR jsem na toto téma dával řeč, jelikož si toho naprosto nezávisle také všimnul a vlastně stejně jako Jirka OK2XDU.

K čemu je dobré aby DIGI vysílal 6x za hodinu opravdu nevím, ale co vím jistě je, že zbytečně generují provoz. Zbytečně můžou způsoboval kolize paketů například mobilních stanic, ... WX to samé a vlastně cokoliv, co vysílá častěji než by mělo, mohlo. TX po 30 min. , tj. 2x za hodinu, až-až. Svůj účel to splní úplně stejně, ne-li lépe.

Když se dívám na displej radiostanice při cestách po Moravě, tak je to neprostý kolotoč, opakujících se stanic. Prakticky se to nezastaví a přiskakuje jedna za druhou. Provoz na APRS houstne! Za zvážení by mělo přijít přehodnocení, aby nastavení, jak často mám být identifikovaný a kam mám až "doskákat" mělo být více lokální. Zcela upřímně, je mi úplně jedno, že někde po Praze jede osoba XY, nemá to pro mě žádnou informační hodnotu. O to hůř, že kdyby Praha, ale taky Rakousko, Itálie, Chorvatsko, Slovinsko, Německo, ... Víc bych ocenil vidět to, co se děje okolo mě, ale ne ten balast co se tam chrlí. Do toho informace s WX umístěných na letištích, meteo výstrahy, atd. Nic z toho stejně za provozu nejsem schopný pojmout. Na webu super, v reálném provozu v mobilu nevyužitelné. Osobně to beru něco jako APRS SPAM. A čím větší provoz se bude takto generovat, tím se bude systém logicky víc zahlcovat.

Plánoval jsem tady zveřejnit tabulku TX intervalů pro jednotlivé objekty, digi, wx v rámci Moravy, ale nějak jsem to přehodnotil. Jsme přeci komunita lidí se stejným zájmem a je na každém jednotlivci jak k tomu přistupuje. Pravidla nějaká přeci jsou, důsledky si každý snad domyslí a tak by k tomu měl každý přistupovat. Vždy jsou jen dvě možnosti. A výsledek je bohužel zatím tedy nic moc. Přitom ty intervaly lze tak jednoduše opravit. Těch 10 min. je tak lákavé, že to jaksi zaslepí i ta současná pravidla. Co se daří naopak skvěle dodržovat jsou SSID, tady se málakdo utne, stejně jako označení. Tak alepoň něco.

Za sebe v této situaci díky všem co respektují pravidla a věřím, že ti ostatní to postupně upraví.