pondělí 10. května 2010

Závada na OK0Z - doplněno

Na odstranění závady OK0Z, kdy TX stanice je trvale zaklíčovaná, se pracuje. Za vzniklé komplikace a nepříjemný tón do éteru se omlouváme.

Děkujeme za pochopení!

Doplněno:

Po cca dvou denním trvalém klíčování jsem se dostal v úterý na Kelčský Javorník rozlousknout možnou příčinu. Vzniklo nespočet teorií. Věc se má asi tak, že došlo k přehřátí TX rádia, které topilo i cca na polovinu kontroléru, který byl v těsné blízkosti. Navíc neběžel větrák. Kontrolére se kousnul ve stavu, kdy nenechal na rádiu odpadnout nosnou. Klobouk dolů před GM-950tkou, která to ustála více jak dva dny. Alespoň je dokonale otestovaná. Rádio bylo jak rožhavený ingot. Nebylo ho možné chytit do pazůr ani po 15ti minutách, když jsem na místo dočasně nainstaloval HIP 2000. Každopádně stačilo odpojit a zapojit napájení a zase to jelo. Nicméně celý komplet si žádá upravit a tím zvýšit samotnou spolehlivost. Následně otestovat na dostupném místě a pak zpátky na Kelčský Javorník. Jinak dle zkušeností pátek - neděle (opravdu intenzivní provoz a zátěž), než se kousnul, jsou asi takové, že tato sestava se osvědčila lépe. Zejména pak citlivostí, parametry v rámci mobilního provozu, kvalitnější pokrytí území, zvýšení dosahu o cca 1/3 původního rádiusu a znatelně méně nebo vůbec rozkolísaný signál.

Jakmile vyřešíme nové chlazení a "ořezání" funkcionalit kontroléru Zetron, proběhne zátěžový test a v případě, že se neprojeví žádná ze závad, tak půjde převaděč umístit zpět na kótu. Každopádně je fajn, že provoz stále může pokračovat via původní převaděč.

Takže ještě jednou se omlouváme za ty dva dny "rušení" a o dalších dílčích krocích budu pravidelně informovat tady na webu.

Přidávám jedno pohodové video, jak to na Kelčském Javorníku v den výměny vypadalo. Sám bych řekl, že relax maximální.