neděle 4. listopadu 2012

Digitalizace OK0X DMR

Dnešní den byl v rámci inovací převaděče OK0X na Pradědu opravdu významný. Kromě stávajícího analogové provozu je nyní k dispozici i provoz digitální a to ve standardu DMR (Digital Mobile Radio). Klíčovým prvkem celého řešení je převaděč HYTERA RD985, který zajiš'tuje tzv. mix režim A / D (Analog / Digital). 

Technické info: 

  • oba režimy (Analog / Digital) jsou nyní na stejném kmitočtu, tedy 439.350 MHz (nyní to považujeme jako testovací provoz a zvážíme další možná řešení případného oddělení obou technologií). Pro digitání provoz máme připravený kmitočet 439.500 MHz.
  • v rámci mix provozu obou technologií doporučujeme v analogovém řežimu používat na RX straně CTCSS 88,5 Hz. Jinak budete poslouchat digitální modulaci v případě provozu.
  • EchLink OK0X prozatím off. Ale bude doplněný co nevidět. 
  • pro digitál je použit Time Slot 1 a Color Code 1
APRS OK0X-2 bylo zachováno a i nadále pracuje v režimu Fill-in Digi. Celá sestava byla doplněna o nový 19" rack, konektivitu a tenkého klienta (PC).

Klíčový prvek, převaděč HYTERA RD985, poskytla společnost DCom, spol. s r.o., která je výhradním zástupcem HYTERA pro Český trh. Velké díky. Chceme tak společně podpořit nejnovější digitální technologie u CZ HAM. Případně jako alternativa D-Star


Dále ve spolupráci s DCom, spol. s r.o., připravujeme pro radioamatéry speciální cenovou nabídku ručních radiostanic, které umožňují jak analogový, tak digitální (DMR) provoz.

Realizovali: DCom, spol. s r.o., OK2JIB, OK4PS, OK2XGD a Ivan

A jelikož jsem makal, tak jsem prakticky nic nenafotil, vlastně až samotný výsledek dnešního snažení. Fotogalerie OK0X v2 DMR.

OK0X v2 Analog + DMR