středa 18. března 2009

Podivné chování pásma 70cm

Již několik dní pozoruji podivné chování pásma 70cm. Nejdříve jsem tomu nevěnoval pozornost, ale včera večer při pokusu o testování OK0Z se to tak trochu rozklíčovalo. Většina komunikace v pásmu 70cm mi poslední dobou chodí do velkých úniků, úplně stejné jako silný mobil efekt a i samotná kvalita modulace je maximálně rozkolísaná. S Kubou OK2PJM jsem chtěl včera poladit audio na převaděči, ale naprosto bez šance. Poslouchal jsem ho na RX rádiu převaděče v naprosto tragické kvalitě a co se objevilo na RX, ve stejné podobě vylezlo z TX. Takže testování nereálné. Anténu jsem přehodil do FT-7800 a úplně stejný efekt, kolísání, špatná kvalita, nestabilní. Na obou stranách zrcadlově. Kuba mě bral špatně, já ho taky, vysílání i příjem. Otestovány direkty 70cm a vstupní kmitočet převaděče, všude prakticky stejné. Lokality Kroměříž, Hulín, Zlín.

Takže buď špatná anténa (X-300), konektory, zateklá voda, svod nebo opravdu špatné podmínky na 70cm pásmu.

Ale vstoupil do toho i Jarda OK2SJR z pracovního QTH Hulín a popisovaný jev se potvrdil i mezi Jardou a Kubou, mnou a Jardou a naopak. Takže bychom museli mít všichni špatné antény, konektory, svody, rádia (paradoxně všichni máme X-300), což je nepravděpodobné. Na 2m se to prakticky neprojevovalo.

Máte někdo z posledních pár dní podobné zkušenosti, poznatky? Pokud ano, zkuste nechat vzkaz v komentáři. Dneska večer zkusíme znovu. Tak uvidíme, jestli změna nebo stále někde něco špatně.